Wat wíl je nu echt op financieel gebied?
De grote waarde van een helder totaalbeeld
Een financieel plan helpt je om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarbij staan jouw doelen centraal: wat wíl je nu echt op financieel gebied? Is dat eerder stoppen met werken? Of liever die mooie droomreis maken? En waarom niet allebei?
In het leven kunnen allerlei verwachte en onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden die invloed kunnen hebben op de financiën, zowel in positieve als negatieve zin. Je kunt bijvoorbeeld denken aan werkloos, ziek of arbeidsongeschikt worden, minder willen of kunnen werken, met pensioen gaan, scheiden of uit elkaar gaan, studerende kinderen krijgen, een bedrijf starten, overlijden of te maken krijgen met het overlijden van een partner. Ik leg uit en reken voor hoe jij jouw dromen kunt bereiken.
Financiële planning
Financiële planning helpt je bij het in kaart brengen van je financiële situatie en het plannen van jouw financiële toekomst. Je brengt inkomen, uitgaven en vermogen met elkaar in verband en plaatst ze op een tijdlijn. Ook wegen de persoonlijke omstandigheden mee: bent je getrouwd, kunt je op termijn misschien een erfenis verwachten, welke rechten bouw je op binnen de sociale zekerheid? Zo ontstaat een persoonlijk financieel plan.
Scenario’s
Iedere schets van de financiële levensloop is vanzelfsprekend een momentopname. Een goed financieel plan houdt echter ook rekening met veranderingen en onvoorziene tegenslag. Dit gebeurt door meerdere scenario’s door te rekenen. Zo weet je precies waar mogelijke risico’s zitten, wat u al goed hebt geregeld en wat je nog moet aanvullen of bijsturen. Kortom: je schept een helder totaalbeeld van jouw financiële wensen en mogelijkheden.
Persoonlijk financieel plan
Een goed persoonlijk financieel plan biedt inzicht in de ontwikkeling van jouw inkomen, uitgaven en vermogen en helpt de risico’s te beheersen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Loopbaan- en salarisontwikkeling;
- Pensioenopbouw;
- Woonlasten en de waarde van de woning;
- De kosten van studerende kinderen;
- Risico’s zoals arbeidsongeschiktheid en het verlies van je partner.
Van inventarisatie naar uitvoering
Welke stappen ga je zetten om jouw plan te realiseren?
Stap 1. Inventarisatie
De eerste fase bestaat uit het maken van een uitgebreide inventarisatie van de huidige financiële situatie én van wat je wil je wil bereiken: doelen, wensen, passies, prioriteiten. De uitkomsten van deze inventarisatie vormen de basis van het financieel plan.
Stap 2. Analyse
Als de gegevens zijn verwerkt in een financieel rapport, geef ik hierop een uitgebreide analyse. Tijdens een vervolggesprek kijken we of de doelen en wensen op basis van de huidige financiële situatie gerealiseerd kunnen worden. We kijken naar de knelpunten en naar de mogelijkheden om deze op te lossen. Vervolgens bouwen we samen aan een strategie om de gewenste doelen te behalen.
Stap 3. Uitvoering
De gegevens uit de analyse zijn in beeld gebracht, en vertaald naar een advies op maat. Nu is het tijd om het plan daadwerkelijk uit te voeren. Het plan bevat een actielijst, en samen bepalen we wie wat gaat doen.
Stap 4. Nazorg
De wereld blijft in beweging, en wetten en regels worden vaak weer aangepast. In overleg plannen we een aantal vervolgafspraken in, gedurende een bepaalde periode.
Selecteren van de juiste vermogensbeheerder
Eerst financiële planning, dan beleggingsadvies of vermogensbeheer. In het financieel plan komt onder andere naar voren hoeveel rendement je nodig hebt om je doelstellingen te realiseren. Stel dat beleggen een manier is om je doelstellingen te realiseren, dan help ik je met het zoeken naar een passende vermogensbeheerder uit de vele tientallen die er zijn.
Maatwerk-advies over jouw hypotheek
Een financieel plan kan niet zonder advies over het grootste bezit dat we hebben: een woning. Voor vrijwel iedereen hangt daar een hypotheek aan vast. Dat maakt de hypotheek het belangrijkste financiële product dat je ooit zult aanschaffen. Daarom is het zo belangrijk om de hypotheek te kiezen die bij je past – nu, maar ook straks nog. Hoewel niet alle hypotheekvormen even fiscaal gunstig worden behandeld, is er toch nog volop keus. Speelt eigen geld in die keuze nog een rol? En wat is dan de hoogte van de hypotheek?
Fiscale constructies ter besparing van belastingen
Geld opzij zetten voor later kan op vele manieren. Welke mogelijkheden heb je voor uw vermogensopbouw? Wat is verstandig? En vooral: wat is fiscaal gezien handig? Er zijn vele manieren om een vermogen op te bouwen. Wat de slimste manier is, hangt helemaal af van jouw eigen persoonlijke omstandigheden, in combinatie met wat de fiscus doet.
Vaste prijsopgave voor de start
Fiancieel advies
Ieder mens en iedere situatie is uniek en daardoor is er niet voor elk plan evenveel tijd nodig.
Verschillende factoren zorgen ervoor dat ik met het ene plan langer bezig ben dan met de andere. Hieronder staan een aantal richtprijzen. In een eerste intake-gesprek dat uiteraard gratis is, maak ik een specifieke begroting voor jullie situatie.
Een plan voor een particulier kost gemiddeld tussen de 1.500 en 2.900 euro, inclusief btw.
Geen heel plan nodig? Een deelvraag kan ook. Mijn uurtarief hiervoor is 125 euro per uur, inclusief btw. Voor ondernemers zijn deze tarieven exclusief btw.
Van te voren krijg je een prijsopgave. Deze staat vast. Zodat je geen verrassingen achteraf hebt.
Neem gerust contact op voor een exacte prijsberekening.
Ook voor overige financiële vragen kun je bij mij terecht
Ken je de financiële gevolgen als je partner overlijdt?
Hoe jouw financiële huishouding eruit ziet als uw partner komt te overlijden is voor iedereen anders.
Wat hou je over? Heb je recht op een uitkering van de overheid? Na het overlijden loopt de hypotheek gewoon door. De erfgenamen van de overledene erven de hoofdschuld met de daarbij behorende rente. Vaak is er wel een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld. Maar is dit voldoende om daarna verder te kunnen leven? Allemaal vragen die ik voor je uit kan zoeken en waarop je een beargumenteerd advies krijgt.
Heb je vragen over je pensioen?
Herken je dat ongemakkelijke gevoel over later? Het idee dat er misschien niet genoeg pensioen is om jouw huidige levensstijl voort te zetten?
Hoe het pensioen er financieel uit gaat zien, wordt grotendeels bepaald door de beslissingen die je vele jaren eerder hebt genomen. Samen met jou gaan we na hoe je inkomen na pensioendatum er uit gaat zien Zo kun je tijdig nog iets kunt doen om het inkomen na pensioendatum te verbeteren.
Budgetcoaching: betere balans tussen inkomsten en uitgaven
Als gecertificeerd budgetcoach begeleid ik mensen die (tijdelijk) minder overzicht hebben over hun inkomsten en uitgaven. Samen maken we een budgetplan dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Het plan is gericht op een betere balans tussen de inkomsten en de uitgaven: Ook leer je een goede thuisadministratie op te zetten. Bij grotere financiële problemen, met name schulden, verwijs ik je door naar de officiële schuldhulpverlening.
Neem zelf de touwtjes tijdig in handen
De overheid trekt zich langzaam, en niet altijd zichtbaar, terug uit ons privéleven.
Wij zijn meer en meer afhankelijk van ons eigen voorzieningen. Je moet zelf actie ondernemen om die voorzieningen goed te regelen. Vertrouw minder op de overheid en neem zelf de touwtjes in handen. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen bekijken we wat ik voor jou of jullie kan doen.